RK basisschool St. Bonifacius Reahus

Vroeger dichtbij, verslag van de eerste dag, de fotografieworkshop

We kregen een spoedcursus fotograferen om zo mooi mogelijke foto’s te maken.

Je moest het verschil kennen tussen kikker of vogelperspectief, van boven is vogel en van onder is kikker.

Ieder kind mocht één foto maken.

Toen we klaar waren gingen we met de klas met een groepje uit je eigen dorp op pad

om foto’s te maken. Er zaten veel mooie foto’s bij.

Alles van oude gebouwen en dingen hadden we een foto gemaakt.

Alle foto’s werden gepresenteerd.

Het was een super dag!!!

Groeten van groep 7-8 Bonifatiusschool Reahûs.

 

______________________________________________________________________________________________________________

Bezoek in de klas

 

Donderdag 24 januari zijn bij ons Albert Poelsma en Karel Andringa in de klas geweest om te vertellen over de geschiedenis van Reahûs. Ze hebben verteld dat de Sânleansterdyk vroeger een zeedijk was. Ook vertelden ze dat de kerkklokken in de 2e wereldoorlog er uit zijn geweest en hoe dat is gebeurd.   Ze hebben ook verteld waarom de tap is gebouwd en wat het vroeger  was en ze hadden ook een verhaal over een zilveren zweep die je voor een jaar kon winnen bij de boeren paarden races van vroeger. Dat oude zweepje hangt nu in de tap. Ze hebben ook gezegd dat Reahûs ergens anders was. Ze wisten van alles over Reahûs te vertellen en wij luisterden met alle plezier mee. Het was erg leuk en we hadden veel respect voor deze oude mannen of pake’s.   Ze maakten ook grapjes. Dat was dan wel weer lachen. Verder hebben we veel informatie gekregen en het was erg leuk!

Femke A, Jorrit, Marrit, Gerben & Ruerd

______________________________________________________________________________________________________________

excursie naar Tresoar in Leeuwarden

 

Het Tresoar

Groep 7/8 van Roodhuis zijn dinsdag 29 januari naar Tresoar geweest. Het was er super leuk. We hebben er heel veel geleerd. Er waren veel oude boeken over Friesland. We hebben ook een film gezien over Blauwhuis, want er was geen film te vinden over Roodhuis, Hidaard of Tirns. Daarna gingen ze de groep in tweeën plitsen. De ene groep mocht op de computer dingen op zoeken van vroeger op www.tresoar.nl! De andere groep mocht in het archief gaan kijken, het was heel er interessant. Het leek wel een doolhof zo groot was het! Maar dat was niet eens alles, want aan de andere kant van het gebouw lagen ook nog dingen van vroeger! Tresoar had ook nog oude kaarten over Roodhuis, Hidaard en Tirns. Ze hadden ook nog een film van 1800 nog wat. Boeken blijven goed als ze gekoeld bewaard worden, daarom is het daar best koud. In het archief lagen zelfs kranten van 1743, en zelfs een boek met een gouden papier kaft. En ze hadden ook nog boeken van de universiteit van Franeker, die zaten vast aan een balk. Ze hebben alle boeken die door Friese schrijvers zijn gemaakt. Zoals de Kameleon. En allemaal geboortekaartjes van vroeger. Boeken die ouder dan 100 jaar worden ingekaft. Boeken die nog niet 100 jaar of ouder zijn mag je niet lenen, maar die nog niet 100 jaar zijn mag je nog lenen. Daar hadden ze ook nog een depo. De website van Tresoar kunnen jullie bezoeken, hier komt de website: www.tresoar.nl, er staat alles over vroeger: foto’s en oude kranten knipsels. De link stond er al maar dat maakt niet zo veel uit. Toch? in Tresoar kun je zowat alles vinden over de geschiedenis van vroeger. Dus misschien ga jij nog daar naar toe. Het is in Leeuwarden.

Groetjes: van 2 leerlingen van de Sint Bonifatiusschool in Roodhuis!!!

Genaamd: Aiso Agricola en Bote Altenburg uit groep 8!

 

 

Tresoar

De kinderen van 7/8 zijn dinsdag 29 januari naar het Tresoar in Leeuwarden, vanwege ons thema vroeger/dichtbij.

We hebben eerst een film gezien over blauwhuis, omdat er geen films over Hidaard, Reahûs en Tirns. Daarna werden we in twee groepen verdeeld. Een groep ging naar de archieven en de andere groep ging op de computer opzoeken over de dorpen.

De groep van de archieven ging een soort magazijn en daar stonden allemaal kasten tegen elkaar aan die je kon verschuiven,

In die kasten stonden allemaal oude boeken, die wel meer dan 100 jaar oud waren maar er waren ook boeken die nog niet zo oud zijn.

Er waren ook boeken die een gouden randje van het papier hadden.

Op de computer kon je een onderwerp in voeren met het jaartal en dan kwamen er ook allemaal kranten knipsels met informatie over dat onderwerp. Je kon ook allemaal foto’s vinden.

 

Groetjes Glenda en Femke-Romy.

 

Tresoar

Groep 7 en 8 zijn dinsdag 29 januari naar het Tresoar in Leeuwarden geweest.

Dat is een groot archief waar ze allemaal spullen van vroeger bewaren (Vooral oude boeken en kranten). Ze doen elke dag de krant van die dag in een doos, omdat de kranten van nu over 20 jaar ook weer oud zijn. Aan het begin kwamen we in een zaal met allemaal computers. Daar splitsten we de groep in tweeën. De ene groep leerde op de site van Tresoar oude foto’s, filmpjes en stukjes die vroeger in de krant hebben gestaan op te zoeken. De andere groep ging mee naar onderen waar de oude kranten en boeken worden bewaard. Het is daar altijd koud, omdat er anders zilvervisjes bij komen en een voor een de laagjes van de bladzijde opeten. We gingen ook nog met zijn allen een filmpje kijken over Blauwhuis omdat er over Tirns, Hidaard en Roodhuis geen één filmpje te vinden was! Dus als jullie nog oude filmpjes hebben lever ze dan in bij ons! Toen we klaar waren kwamen we weer allemaal bij elkaar in de computerzaal. Toen hebben we nog wat oude kaarten en foto’s bekeken. Het was een hele leuke en leerzame dag. Als je zelf informatie wil zoeken ga dan naar www.tresoar.nl

Groetjes van Marrit en Lydia.

 

Het Tresoar

Dinsdag 29 januari is groep 7 8 naar het Tresoar geweest.

Vanwege ons thema vroeger dichtbij.

Daar hebben we onderzoek gedaan naar onze vragen over Roodhuis, Tirns en Hidaard. Dat vond iedereen erg leuk.

In het Tresoar was een grote kelder waar allemaal oude en Friese boeken werden bewaard. Ook werden er vanaf het jaar 1743 daar alle kranten uit

Friesland bewaart. De kranten werden gebonden en in de kelder gelegd.

Per jaar waren er 12 gebonden boeken vol kranten. Die boeken waren heel erg zwaar groot en dik.

Er was ook een man die ons een oude film van Blauwhûs liet zien, die film was gemaakt van een filmband die uit honderden plaatjes bestond zoals vroeger altijd werd gebruikt.

Hij liet ons ook zien hoe wij op de computer oude foto’s en krantenartikelen konden opzoeken.

Dat lukte iedereen wel aardig. We konden ook oude kaarten van

Roodhuis en omstreken bekijken.

Sommige kinderen hebben daar al antwoord op hun vragen gevonden.

In de kelder stonden heel heel heel heel veel boeken.

Oude boeken en ook Friese boeken. Boeken komen pas in de kelder als ze meer dan 100 jaar oud zijn, of als ze door Friese kinderschrijvers zijn geschreven.

Je kunt het Tresoar vinden in Leeuwarden vlak naast de Oldehove .

Tussen door kregen we ook nog limonade, met een koekje.

Ook kun je de boeken lenen. Maar alleen de boeken die mogen.

Vroeger werden boeken in universiteiten vast gemaakt aan kasten zodat ze niet gestolen konden worden. Vroeger gebeurde dat namelijk wel regelmatig in die scholen omdat die boeken best duur waren. De kaften waren helemaal van hout gemaakt zodat ze niet vlug kapot gingen.

Ze werden met kettingen aan de leesbanken vast gemaakt.

Je mocht niet zomaar in de kelder komen daar had je een speciaal pasje voor nodig. Er stonden zo veel kasten, dat er aan elke kast een wiel zat waaraan je kon draaien zodat er ruimte vrij kwam , dus meer plaats voor kasten.

Op de site kon je alle kranten opzoeken.  typ je Tirns in dan krijg je nieuws uit een krant over Tirns.

 

Groetjes: 2 leerlingen van de Bonifatiusschool Sigrid Wispelwey en Sijmen McDonald

Video's van Reahus

Hoofdfilm RK basisschool St. Bonifacius

The making of RK basisschool St. Bonifacius