obs de Bernebrege Opeinde

De aftrap van Vroeger Dichtbij

Gemaakt door: Jarno de Vries, Mieke Biesma en Nanne Siemensma

 

Vanmorgen om kwart over tien kwamen Aafke en Anja bij ons in de klas om te beginnen met het project Vroeger Dichtbij. Eerst deden we een voorstel rondje omdat Aafke en Anja natuurlijk onze namen nog niet wisten. Aafke vertelde toen wat we gingen doen. Daarna kregen we een spoedcursus fotografie van Anja omdat zij goed is in fotograferen. Ze vertelde hoe je mooie en goede foto’s kon maken. Toen gingen we naar buiten en werden groep 6,7 en 8 in drie groepjes verdeeld. Elk groepje kreeg een camera en een begeleider mee. Het weer zat ons niet echt mee. Maar toch gingen we het dorp in om foto’s te maken. Elk kind moest 1 foto maken en daarbij een vraag bedenken van een historische plaats of gebouw. Toen alle foto’s waren genomen gingen we terug naar school. ’s Middags na de lunch gingen we alle foto’s bespreken met elkaar en alle kinderen vertelden hun daarbij bedachte vraag.

De ouderen in de klas
Donderdag ochtend om 11 uur begonnen we met vroeger dichtbij.
We gingen we in de kring zitten. De vorige keer hadden we al foto ’s gemaakt.
Daar gingen we over praten in de kring . Er kwamen 3 andere mensen bij ons in de klas. Zij gingen vertellen over onze foto’s. die we hadden gemaakt in Opeinde. Bijvoorbeeld de grasdrogerij in Opeinde, daar gingen ze over vertellen. We hadden ook allemaal een vraag over de grasdrogerij in Opeinde.  De vraag was: “Is er altijd al een grasdrogerij geweest?” Op die vraag kregen we dus antwoord. En er was ook nog een vraag over de school. Ze hebben ons ook nog laten zien wat ze vroeger gebruikte op school. En de straffen die er vroeger waren, bijvoorbeeld de straf met de liniaal. Die straf ging zo: als je iets fout had gedaan moest je naar de meester gaan want er waren vroeger geen juffen, alleen meesters. Dan moest je jouw hand voor je uit leggen. Dan pakte de meester de liniaal en gaf een harde tik op je hand. Of als je een dom antwoord gaf kreeg je een bord om, op dat bord stond bijvoorbeeld domkop geschreven. En vroeger was de grond van een klaslokaal niet van steen of van laminaat. Nee maar van hout en midden in de klas. Was een groot gat gegraven  daarin brandde vuur. Vroeger hoefde je in de zomer niet per se naar school, want je had vroeger geen leerplicht dat vertelde ze aan ons. We stopten pas kwart over 3. Dat was vroeger dichtbij voor donderdag.

Groetjes Nikki en Sanne.

 

bezoek aan Tresoar in Leeuwarden, de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân. 

Dinsdagmorgen gingen we op bezoek in Leeuwarden bij het Tresoar. Eerst vertelde een man de regels en wat we gingen doen. De ene groep kreeg een rondleiding van een meneer in de kelder. Daar waren allemaal oude archieven. Bijvoorbeeld oude kranten, Foto’s en boeken. Die meneer had al heel veel boeken en oude krantenartikelen over Opeinde opgezocht. De kelder was enorm groot! Toen gingen we naar een andere soort kelder. Daar had die man een grote kaart van Opeinde die van het jaar 1848 kwam.

 Daarna gingen we terug naar de zaal. En gingen we eerst met een andere meneer de oude Dorpsfilm van Opeinde bekijken. De film was zwart - wit en zonder geluid. Toen kregen we in een computerkamer les hoe de site van www.Tresoar.nlwerkte. Daarna mocht iedereen achter een computer de site bekijken. Je kan bijvoorbeeld je voorouders opzoeken of oude foto’s van Opeinde. Om 12:00 uur gingen we weer terug naar de zaal. Daarna pakten we de jassen tassen en gingen we weer terug naar de auto’s richting Opeinde.

 

Groetjes Jarno en Jitze

 

        Filmopnamen Vroeger Dichtbij 

Donderdag ochtend  kwam Rozemarijn op school  en gingen we bezig met de animaties daarna moesten we naar het H.V.O. lokaal om te werken behalve wij ( Nanne en Mieke ) wij gingen met meester naar het koffiekamertje om kennis te maken met het filmteam en ons voor te stellen. We gingen met Jan Bijlsma en de filmploeg mee naar de  kruidenier winkel van Pieter van der Hei. Voor de winkel gingen we op een steiger het eerste verhaal opnemen. Meneer Bijlsma vertelde een verhaal en wij moesten daar vragen bij stellen. Het eerste verhaal ging over de vader en de oom van Pieter van der Hei die gevangen werden genomen door de Duitsers  en één van de twee wist te ontsnappen. Daarna zijn we naar het oorlogsmonument gelopen  en heeft meneer Bijlsma daar ook nog wat over verteld. We moesten een heleboel extra filmpjes maken van hoe we er heen liepen en op verschillende standen. Soms moesten we iets wel vijf keer overnieuw doen. Toen we terug liepen hebben we ook nog wat voor school gefilmd. En daarna hebben we voor de camera afscheid genomen van Jan Bijlsma. En toen zat het filmen er op !. het was super leuk

Groetjes  Nanne  Siemensma en Mieke  Biesma

12 november 2015 

Video's van Opeinde

Hoofdfilm obs de Bernebrege

The making of obs de Bernebrege