kbs Sint Radbodus Dronrijp

dinsdag 26 februari is groep 7/8 gestart met het project Vroeger Dichtbij.

Begonnen werd met een fotografieworkshop waarbij de leerlingen leerden waar je allemaal op moet letten als je een foto maakt.

 

Vroeger dichtbij op de Sint Radbodusschool in Dronryp

Dinsdag 26 februari 2013 zijn wij begonnen met het project ‘vroeger dichtbij’ met Aafke. We gingen van oude dingen in ons dorp een foto maken met een vraag erbij. Daarvoor had Heleen ons een korte fotografie-workshop gegeven van een half uur.

Ze leerde ons hoe je mooie foto’s kon maken en hoe je met de camera om moest gaan.

Toen gingen we in 4 groepjes het dorp in. Elk groepje had een ouder of meester mee en één camera. Per groepje kreeg je een deel van het dorp en daar moest je foto’s maken. Iedereen mocht één foto met een vraag erbij. Als iedereen geweest was, ging je terug naar school.

Die middag gingen we de foto’s én de vragen aan de klas presenteren.

De vraag van Renée gaat over een huis: had een bepaald huis vroeger een functie en de vraag van Mayke ging over een gebouw: wat was dit vroeger?

Mayke Koster en Renée Wieggers[groep 7]

Vroeger dichtbij

Maandag 11 maart 2013 kwamen er twee senioren bij ons op school die veel weten over Dronrijp. Een van de mannen heet Geert Venema,  die had heel veel oude foto’s en schilderijen uitgestald op onze tafels. Dat was nog lang niet alles van wat hij had over Dronrijp.

Er mochten kinderen hun vraag stellen die bij hun foto hoort. De vraag van Melanie was: wanneer is het huis van Alma Tadema gebouwd? Want zij had het huis van hem gefotografeerd. En Jildou haar vraag was: wanneer is de Alde Wite (een kerk in Dronrijp) gebouwd? En dan vertelden de mannen een heel verhaal daar over.

De andere man was Jacob Stornebrink. Hij vertelde ook dat hij had gezien dat in de 2ewereldoorlog er onder de brug in Dronrijp 14 mannen zijn doodgeschoten. We weten nu ook de scheldnamen van een aantal dorpen. Zoals Dronrijp: de Rypster Oksen, Baaium: de Eartpotten en Skingen: de Skingster Katten.

Daarna gingen we de foto’s en schilderijen bekijken, bijvoorbeeld van de kerken in Dronrijp, het bruggetje vlak bij de Alde Wite, het oude station op Hatsum en nog héél veel andere foto’s, kaarten en schilderijen.

Jildou Peetersuit groep 7 en Melanie Vos uit groep 8

 

Dinsdag 19 maart 2013
- Bezoek aan Tresoar
 
We zijn met groep 7/8 naar het Tresoar in Leeuwarden geweest. We werden ontvangen door Siebe Reitsma. Hij vertelde ons wat over het gebouw en gaf ons een rondleiding. Hij vertelde onder andere dat het gebouw een bieb/museum/archief is. De naam Tresoar komt van het Engelse woord treasure, dit betekent schat/schatkamer. Nadat we uitgebreide informatie hadden gekregen over het Tresoar, werden we in twee groepen gesplitst. De ene groep zocht info op over ons dorp Dronryp op de computer, de andere groep kreeg ondertussen een uitgebreide rondleiding door het gebouw. We mochten zelfs in het archief kijken. De temperatuur in het archief is 18 graden Celsius en in het fotoarchief is het 10 graden Celsius, anders verkleuren de foto’s (normaal mag niemand behalve 2 medewerkers in het archief komen). Ze hadden daar ook de eerste Leeuwarder Courant, die kwam uit 1752 en kwam toen maar één keer in de week. De Leeuwarder Courant heette daarom ook de Leeuwarder saturdagfse (uitspr: zaterdagse) Courant. Ook alle Gearfetters (het dorpskrantje van Dronrijp) worden daar bewaard.
In de pauze keken we een film uit 1958 over Dronryp. Daarna kreeg groep 2 de rondleiding en groep 1 dook achter de computer. Het was een leuke dag en we hebben veel geleerd.
 
Gemaakt door Tessa van der Woude en Marijke Plantenga

Video's van Dronrijp

Hoofdfilm kbs Sint Radbodus

The making of kbs Sint Radbodus